FITNES IN PREHRANA

6 OSNOVNIH PRAVIL KAKO ZAČETI Z ZDRAVO PREHRANO

Pravilna prehrana omogoča optimalen psihofizični razvoj, dobre intelektualne sposobnosti, vitalnost in zorenje, poveča splošno odpornost in delovno storilnost. Pravilna zdrava prehrana pomeni uravnotežen vnos vseh potrebnih hranilnih snovi ter ustrazno energijsko vrednost hrane. Obroki z hranilno in energijsko uravnoteženimi živili so za rekreativca in še zlasti za vrhunskega športnika izrednega pomena, saj je vzdržljivost, moč in hitrost športnika odvisna predvsem od pravilno sestavljenega jedilnika.
 
Za vas smo pripravili nekaj glavnih iztočnic, kako se sprememb lotiti brez napora.
 

1. ZAČNITE POČASI.

Izogibajte se hitrim spremembam in pustite telesu, da se novosti navadi počasi in postopoma. Ne črtajte vseh jedi iz jedilnika od enkrat.

2. VEDNO NAČRTUJTE.

Kadar ne načrtujete priprave svojih obrokov v naprej, se hitro znajdete tam, kjer prodajajo hitro hrano.

3. JEJTE PO SVOJEM OKUSU.

Jejte tisto v čemer uživate. Kuhanje vam bo tako postalo bolj zabavno in z veseljem se boste radovedno učili novih receptov.

4. V TRGOVINO POJDITE Z NAKUPOVALNIM LISTKOM.

Tako se lahko izognete lačnim očem, in nakupite samo tisto, kar zares potrebujete.

5. JEJTE TOPLI IN SVEŽE.

Izogibajte se v naprej pripravljeni zamrneni hrani.

6. JEJTE RAZNOLIKO.

Vaš vsakdanji jedilnik mora vsebovati vsa živila prehranske piramide. V ravnovesju je moč.

KAJ JESTI PRED IN PO TRENINGU ZA KAR NAJBOLJŠE REZULTATE?

NAJPREJ JE POTREBNO RAZČISTITI KAJ JE KROŽNIK ZDRAVE PREHRANE
 
Zdrava prehrana in primerna telesna aktivnost sta sestavni del zdravega načina življenja. Danes ima zdravo prehranjevanje vedno pomembnejšo mesto v skrbi vzdrževanje zdravega življenjskega sloga. Hrana, ki jo vsakodnevno uživamo mora biti predvsem varna, uravnotežena, raznolika in mora zadostiti hranilnim in energijskim potrebam posameznika.
 
Zdrav krožnik je prikaz razmerja posameznih skupin živil v obroku z ciljem zagotovitve vsakodnevnih potrebnih hranil. Živila so tako razporejena v štiri skupine:
 
1. sadje in zelenjava zavzemata polovico krožnika (zelenjava nekoliko več kot sadje, zaradi vsebnosti fruktoze)
 
2. četrtino predstavljajo žita (predvsem polnozrnata, kaše)
 
3. drugo četrtino pa beljakovine (meso, jajca, stročnice)
 
4. mleko in mlečne izdelke, predstavlja kozarec mleka oz. količino popite vode.
 
Raznolika uravnotežena hrana ob primerni razporeditvi skozi cel dan zadovolji potrebe našega organizma po vseh hranljivih snoveh in energiji. Ob poznavanju hranilne sestave živil lahko tako z kombinacijo različnih živil sestavimo jedilnike, ki ustrezajo športnikom za posamezen šport.
 
 

KAJ IN KDAJ JE NAJBOLJ PRIMERNO ZAUŽITI OBROKE PRED TRENINGOM

 
Namen obroka pred športno aktivnostjo je predvsem zapolnitev mišičnih in jetrnih glikogenskih depojev. Paziti je potrebno na sestavo jedilnika z energijsko uravnoteženo ter kakovostno hrano po prehrambeni piramidi. Pri dobro hranjenih športnikih z zapolnjenimi glikogenskimi rezervami je namen obroka pred treningom predvsem preprečiti neprijeten občutek lakote, zagotovimo dvig krvnega sladkorja in takoj razpoložljivo glukozo za telesno aktivnost.
 
1. Obrok mora vsebovati jedi brez ostrih začimb ali preveč vlaknin in hrane, ki napenja.
 
2. 3-4 ure pred treningom lahko zaužijemo večji obrok  ter okoli 0,5 do 1 liter tekočine.
 
3. Če zaužijemo obrok 2-3 ure pred treningom pa mora biti količinsko manjši, približno (dve beli žemlji), ter 0,5 l tekočine.
 
4. Za vse obroke med 1-2 urami pred treningom je priporočljivo zaužiti le manjši obrok, ter 0,25 do 0,5 litra tekočine.
 
5. Beljakovinska ter maščobna živila izpustimo iz obroka.
 
 
 
 

KAKO SESTAVITI OBROK PO TRENINGU?

Namen dopolnine hrane je čim hitreje napolniti izpraznjene zaloge glikogena z ogljikovimi hidrati, elektroiti ter vodo in stem obnoviti okvarjena tkiva. Hitrejša in obsežnejša kot je izguba ogljikovih hidratov med aktivnostjo večja bo morala biti tudi nadomestitev le teh.

Da bi se glikogenske zaloge vrnile v prvotno stanje kot pred obremenitvijo telo potrebuje vsaj 24 ur.
 
1. Priporočljivi so zlasti obroki, ki vsebujejo predvsem ogljikohidratne in beljakovinske jedi. Tako sestavljeni obroki dajo skupaj večji inzulinski odgovor s posledičnim večjim izkoristkom glukoze.
 
2. Izgubo kalija ter natrija se nadomesti z športnimi pijačami ali pa preprostimi slanimi zelenjavnimi juhami ali sadjem.
 
📢 Torej odgovor na redno zastavljeno vprašanje “ALI MORAM PO TRENINGU SPLOH KAJ ZAVŽITI? “, se glasi DA, saj le tako dovolimo telesu napolniti izpraznjene zaloge energije ter pričetek regeneracije.