SVET SAVN

Ponujamo vam odličen ambient za sprostitev v paru, družbi s prijatelji ali sami.  Na razpolago imamo 4 savne in samo 6 ležalnikov, zato ni nikoli “gužve”.

SVET SAVN

TURŠKA SAVNA, FINSKA SAVNA, INFRA RDEČA SAVNA IN BIO- ZELIŠČNA SAVNA

OBRATOVALNI ČAS SAVN

Vstop v svet savn je ob predhodni rezervaciji možen vsak dan od 09:00 ure dalje . Rezervacije sprejemamo na 031 373 500.

Parna kopel ali turška savna je ena od najstarejših oblik čiščenja in sproščanja telesa. Vodna para deluje na celo telo, ga razstruplja in povzroča izločanje škodljivih ostankov presnove.

Temperatura v tej savni ni tako visoka kot v finski. Giblje se med 45 in 55 stopinjami Celzija. Visoka pa je relativna vlažnost, saj je od 90 do 100 %. Zaradi visoke vlažnosti in vdihovanja vonjev naravnih eteričnih olj in zelišč uporaba turške savne pozitivno vpliva na dihala, podobno kot pri inhaliranju. Toplota sprosti telo, odpre kožne pore in s tem pripomore k naravnemu čiščenju kože, ki postane nežna in gladka.

Uporaba savne tudi:

– pospešuje krvni obtok;

– blaži poškodbe;

– blaži revmatična obolenja in artritis;

– zmanjšuje napetost in stres;

– pomaga pri odpravi odvečnih kilogramov.

Savno uporabljamo do petnajst minut, nato se oprhamo s hladno vodo.

Uporaba savne ni priporočljiva ljudem z zdravstvenimi težavami, kot so bolezni srca in žilja, kronične bolezni, virusne in infekcijske bolezni in podobno.

Finska tradicionalna savna je najpogostejša oblika savne. Je predhodnica vseh savn in jo poznamo že več kot tisoč let.

Finska savna deluje na telo posredno preko segrevanja zraka v zaprtem, izoliranem, običajno lesenem prostoru. Zrak se pri finski savni ogreje do 100 °C, relativna vlažnost pa je med 15 % in 30 %. Finska savna ima več stopničastih klopi, ker se temperatura šele nad nivojem peči enakomerno porazdeli po prostoru.

S polivanjem mešanice vode in arome po ogretih kamnih, dosežemo vroči val pare, ki dodatno ogreje prostor in pospeši znojenje telesa. Krvni obtok pospešimo z listnatimi brezovimi metlicami, ki jih namočimo v toplo vodo in se z njimi otepamo po celem telesu. Oboje povzroči izrazito potenje ter posledično razstrupljanje telesa. Pozitivni učinki finske savne se kažejo v:

– pospešeni presnovi;

– sproščanju mišic;

– krepitvi srca in ožilja;

– odpravljanju kožnih bolezni;

– preprečevanju celulita;

– ugodnem vplivu na gibalni sistem;

– blažitvi stresa.

Zaradi obilnega znojenja, ki pa zaradi suhe klime ne povzroča težav, lahko izgubimo veliko tekočine in mineralov. Tekočino in minerale lahko nadomestimo s pitjem vode, čajev in drugih osvežilnih napitkov po obisku savne. Da dosežemo pravi učinek, je ohlajanje po uporabi finske savne obvezno.

Bio ali z drugimi besedami zeliščna savna je kombinacija suhe in parne savne v enem. Zeliščna savna dosega temperaturo največ 55 stopinj C in vlažnost do max. 60 %. Običajno pa je optimalna uporaba savne pri temperaturi 50 stopinj C in vlago okoli 60 %.

Od navadne finske savne se razlikuje po tem, da ima vgrajeno posebno Bio peč s parnim uparjalnikom. Kabina savne ponavadi ostaja ista, kot pri finski savni. Bio peč, ki ji lahko rečemo tudi dvosistemska peč ima to prednost, da lahko deluje kot navadna finska, ali kot zeliščna bio peč. Preko digitalne nadzorne plošče lahko izbiramo delovanje med dvema režimoma savnanja. Nadzorna plošča avtomatsko meri vlago v zraku in se samodejno vklaplja in izklaplja, ko je dosežena želena vrednost.

Tej vrsti peči nekateri pravijo tudi parna peč, saj ima nekatere karakteristike parnih peči in je do neke mere tudi nadomestek turške savne.

V peči je vgrajen rezervoar z vodo, katera hlapi v prostor savne. Vanj po želji dodajate arome in dišave ter tako poleg vlage v savni, vdihujete tudi različne vonje, ki blagodejno vplivajo na vaše zdravje in počutje.

Namenjena je osebam, ki si želijo aromaterapije in inhaliranja toplega zraka z različnimi vonji, predvsem pa tistim, ki želijo svojim dihalom najboljše. Idealna je tudi za starejše savniste.

Infrardeča (IR) savna je v zadnjem času vedno bolj razširjena in zaželena zaradi varnosti, enostavne uporabe, udobja in učinkovitosti.

Infrardeča savna deluje globinsko, sprošča napetost in pregreje telo. V infrardeči savni so vgrajeni grelniki, ki sevajo infrardečo energijo. Ta energija je enaka infrardečemu žarčenju, ki jo oddajata sonce in človeško telo. IR žarki prodrejo v telo, pospešujejo kroženje krvi, zvišajo telesno temperaturo in povzročajo znojenje.

Infrardeči grelci oddajajo energijo, ki prodre 4 cm globoko v telesno tkivo. Bistvo infrardeče savne je, da pri temperaturi 40 do 60°C dosežemo 2 do 3 krat večji učinek na telo, kot v finski savni pri temperaturah od 90 do 100°C. Nižja temperatura je tudi bistveno bolj varna za ljudi s kardiovaskularnimi težavami, za otroke in starejše osebe. Zrak ogret na manjšo temperaturo je bolj prijeten tudi za dihanje. Vlažnost zraka v infrardeči savni je največ 45 % …

Ob redni uporabi IR savne se kažejo učinki, kot so:

– zmanjšanje utrujenosti;

– odprava stresa;

– fizična in psihična sprostitev;

– poveča se elastičnost in prožnost kože;

– poškodovane mišice in vezi se hitreje obnavljajo;

– poveča se cirkulacija krvi;

– poveča se vitalnost in upočasnjuje se staranje.

Pravilno savnanje

Priporočila za ljubitelje savnanja

 • Pred vstopom v savno je obvezno prhanje, s tem se koža razmasti in pore pripravijo na znojenje. V savno vstopimo obrisani, saj bomo le z osušeno kožo dosegli največji učinek potenja.
 • Prvo savnanje naj bo kratko, 10 minut na srednji stopnici, po savnanju sledi 1 do 2  minuti počitka za ohladitev nato prhanje, po prhi sledi počitek, ki traja dvakrat dlje kot samo savnanje.
 • Drugo savnanje je daljše in traja 12 minut, sledi 1 do 2 minuti počitka za ohladitev, nato prha in počitek, ki je dvakrat daljši od savnanja.
 • Tretje savnanje je še daljše in traja 15 minut, sledi 1 do 2 minuti počitka za ohladitev, nato prha in počitek, ki je dvakrat daljši od savnanja.
 • Sledite notranjemu občutku in si prilagodite dolžino ogrevanja in ohlajanja.
 • Nenadno in hitro ohlajanje ni priporočljivo. Ljudje, ki jih skrbi zdravje naj se posvetujejo z zdravnikom.
 • Savnamo se popolnoma goli brez oblačil ali pokrival, saj s tem preprčimo znojenje in morebitno slabost zaradi pregrevanja. Vsedemo / vležemo se vedno na brisačo, celo telo mora biti na brisači.
 • V savni lahko ležimo ali sedimo, vendar predno zapustimo savno sedemo, ker tako v telesu vzpostavimo normalen pritisk in se izognemo vrtoglavici.
 • V parni savni ne uporabljamo brisače.
 • V savno odsvetujemo s polnim želodcem. Krvni obtok v savni je močno obremenjen, saj kri sodeluje v procesu prebave, kar pa ne gre skupaj s savno.
 • V savni med znojenjem izgubimo veliko tekočine, ki jo je potrebno nadomestiti. Izgubljeno tekočino nadomestimo s pitjem brezalkoholnih pijač, ki bodo pomagale ohlajati naše telo. Priporočljivo je pitje tekočine v fazi ohlajevanja.

Pred obiskom savne je zaželjeno, da s kože očistimo make-up ter odstranimo nakit, saj bo le tako telo pripravljeno na znojenje in ne bo oviralo izločanje žlez lojnic in znojnic. Savnanje blagodejno deluje na mastno kožo, saj pripomore k odstranitvi ogrcev, pri suhi koži pa priporočamo uporabo bio-zeliščne savne.

V savno vstopamo hitro, sedemo na prosto mesto se ne pogovarjamo glasno in spoštujemo obzirnost do drugih. Vrata v savno zapremo hitro in tako preprečimo vdor hladnemu zraku.

Skok pod hladno prho ni le za pogumne. Pod mrzlo prho se bo razširjeno periferno ožilje skrčilo in nenadno spremembo bomo čutili kot ugodje, s tem pa se tudi prekine potenje in možnost ohladitve ter prehlada. Krčenje in širjenje perifernega ožilja pripomore k vitalnosti mišičevja v stenah žil, kar zavira proces staranja ožilja.

Po savnanju je priporočljivo kožo oskrbeti z mlekom za po kopanju ali hranilno kremo.