Menu

Savne

Finska ali suha savna

Finska tradicionalna savna je najpogostejša oblika savne. Je predhodnica vseh savn in jo poznamo že več kot tisoč let.

Finska savna deluje na telo posredno preko segrevanja zraka v zaprtem, izoliranem, običajno lesenem prostoru. Zrak se pri finski savni ogreje do 100 °C, relativna vlažnost pa je med 15 % in 30 %. Finska savna ima več stopničastih klopi, ker se temperatura šele nad nivojem peči enakomerno porazdeli po prostoru.

S polivanjem mešanice vode in arome po ogretih kamnih, dosežemo vroči val pare, ki dodatno ogreje prostor in pospeši znojenje telesa. Krvni obtok pospešimo z listnatimi brezovimi metlicami, ki jih namočimo v toplo vodo in se z njimi otepamo po celem telesu. Oboje povzroči izrazito potenje ter posledično razstrupljanje telesa. Pozitivni učinki finske savne se kažejo v:

 • – pospešeni presnovi;
 • – sproščanju mišic;
 • – krepitvi srca in ožilja;
 • – odpravljanju kožnih bolezni;
 • – preprečevanju celulita;
 • – ugodnem vplivu na gibalni sistem;
 • – blažitvi stresa.

Zaradi obilnega znojenja, ki pa zaradi suhe klime ne povzroča težav, lahko izgubimo veliko tekočine in mineralov. Tekočino in minerale lahko nadomestimo s pitjem vode, čajev in drugih osvežilnih napitkov po obisku savne. Da dosežemo pravi učinek, je ohlajanje po uporabi finske savne obvezno.

Infrardeča savna

Infrardeča (IR) savna je v zadnjem času vedno bolj razširjena in zaželena zaradi varnosti, enostavne uporabe, udobja in učinkovitosti.

Infrardeča savna deluje globinsko, sprošča napetost in pregreje telo. V infrardeči savni so vgrajeni grelniki, ki sevajo infrardečo energijo. Ta energija je enaka infrardečemu žarčenju, ki jo oddajata sonce in človeško telo. IR žarki prodrejo v telo, pospešujejo kroženje krvi, zvišajo telesno temperaturo in povzročajo znojenje.

Infrardeči grelci oddajajo energijo, ki prodre 4 cm globoko v telesno tkivo. Bistvo infrardeče savne je, da pri temperaturi 40 do 60°C dosežemo 2 do 3 krat večji učinek na telo, kot v finski savni pri temperaturah od 90 do 100°C. Nižja temperatura je tudi bistveno bolj varna za ljudi s kardiovaskularnimi težavami, za otroke in starejše osebe. Zrak ogret na manjšo temperaturo je bolj prijeten tudi za dihanje. Vlažnost zraka v infrardeči savni je največ 45 % …

Ob redni uporabi IR savne se kažejo učinki, kot so:

 • – zmanjšanje utrujenosti;
 • – odprava stresa;
 • – fizična in psihična sprostitev;
 • – poveča se elastičnost in prožnost kože;
 • – poškodovane mišice in vezi se hitreje obnavljajo;
 • – poveča se cirkulacija krvi;
 • – poveča se vitalnost in upočasnjuje se staranje.

Turška-parna savna

Parna kopel ali turška savna je ena od najstarejših oblik čiščenja in sproščanja telesa. Vodna para deluje na celo telo, ga razstruplja in povzroča izločanje škodljivih ostankov presnove.

Temperatura v tej savni ni tako visoka kot v finski. Giblje se med 45 in 55 stopinjami Celzija. Visoka pa je relativna vlažnost, saj je od 90 do 100 %. Zaradi visoke vlažnosti in vdihovanja vonjev naravnih eteričnih olj in zelišč uporaba turške savne pozitivno vpliva na dihala, podobno kot pri inhaliranju. Toplota sprosti telo, odpre kožne pore in s tem pripomore k naravnemu čiščenju kože, ki postane nežna in gladka.

Uporaba savne tudi:

 • – pospešuje krvni obtok;
 • – blaži poškodbe;
 • – blaži revmatična obolenja in artritis;
 • – zmanjšuje napetost in stres;
 • – pomaga pri odpravi odvečnih kilogramov.

Savno uporabljamo do petnajst minut, nato se oprhamo s hladno vodo.

Uporaba savne ni priporočljiva ljudem z zdravstvenimi težavami, kot so bolezni srca in žilja, kronične bolezni, virusne in infekcijske bolezni in podobno.

Bio-zeliščna savna

Bio ali z drugimi besedami zeliščna savna je kombinacija suhe in parne savne v enem. Zeliščna savna dosega temperaturo največ 55 stopinj C in vlažnost do max. 60 %. Običajno pa je optimalna uporaba savne pri temperaturi 50 stopinj C in vlago okoli 60 %.

Od navadne finske savne se razlikuje po tem, da ima vgrajeno posebno Bio peč s parnim uparjalnikom. Kabina savne ponavadi ostaja ista, kot pri finski savni. Bio peč, ki ji lahko rečemo tudi dvosistemska peč ima to prednost, da lahko deluje kot navadna finska, ali kot zeliščna bio peč. Preko digitalne nadzorne plošče lahko izbiramo delovanje med dvema režimoma savnanja. Nadzorna plošča avtomatsko meri vlago v zraku in se samodejno vklaplja in izklaplja, ko je dosežena želena vrednost.

Tej vrsti peči nekateri pravijo tudi parna peč, saj ima nekatere karakteristike parnih peči in je do neke mere tudi nadomestek turške savne.

V peči je vgrajen rezervoar z vodo, katera hlapi v prostor savne. Vanj po želji dodajate arome in dišave ter tako poleg vlage v savni, vdihujete tudi različne vonje, ki blagodejno vplivajo na vaše zdravje in počutje.

Namenjena je osebam, ki si želijo aromaterapije in inhaliranja toplega zraka z različnimi vonji, predvsem pa tistim, ki želijo svojim dihalom najboljše. Idealna je tudi za starejše savniste.

© 2018 B.J. FIT – FITNESS & WELLNESS CENTER, KU-CI d.o.o. | Vse pravice pridržane